Obrazy, które stały się inspiracją

Jagoda Teodor

• #1 Napisany:
    Hej! Zabieram się do napisania dłuższego tekstu na temat inspiracji sztuk wizualnych. Jednym z punktów jest inspiracja fotografów obrazami znanych malarzy. Znalazłam kilka w sieci, ale może znacie jakieś przykłady, które mają ciekawą historię? Nie chcę żeby to był tylko wypunktowany tekst.
  • #2 Napisany:
    Jednym z ciekawszych przykładów może być cykl fotografii Katarzyny Kozyry "Olimpia". Są wzorowane na obrazie Édouarda Maneta (na pewno każdy z nas kojarzy). Kozyra sfotografowała z kolei kobietę, która zmaga się z nowotworem, ale udostępnia swoją codzienność, dzieli się doświadczeniami, intymnością (cały czas jest w szpitalu). Dla mnie to taka instalacja bardziej niż cykl, ale bardzo ciekawa inspiracja.
  • #3 Napisany:
    Myślę, że bardzo popularnym elementem popkultury stała się "Ostatnia wieczerza" Leonardo da Vinci, warto się temu przyjrzeć.
  • #4 Napisany:
    Ciekawy temat, będę śledzić i jak coś mi wpadnie do głowy to napiszę :)
  • #5 Napisany:
    Annie Leibovitz często korzystała z inspiracji malarstwem w tworzeniu swoich zdjęć. Kiedyś było o tym artykuł na Świecie Obrazu. Przypomniało mi się ;-)
  • #6 Napisany:
    Sporo tego, dziękuję :)
  • #7 Napisany:
    Dobrym przykładem jest obraz "Róża" Marka Rydena, zinterpretowany przez Paco Peregrina na zdjęciu. Są bardzo podobne.
  • #8 Napisany:
    Przejrzyj sobie prace Richarda Tuschmana, bo to malarz, który został fotografem. Możliwe, że czerpie też ze sztuki inspiracje do swoich zdjęć.
  • #9 Napisany:
    A interesują cię przypadki malarzy, którzy malują ze zdjęć?
  • #10 Napisany:
    Też skorzystać z waszych porad, dzięki wielkie :)

Nasi partnerzy